Home | Gratis voor u | Schatkamer | Een sluipweg richting het financiele paradijs? Klik om naar de vorige pagina te gaanKlik om naar het hoofdmenu van dit onderdeel te gaanKlik om naar de volgende pagina te gaan
Column: Een sluipweg richting het financiele paradijs?

Ben je ooit wel eens uitgenodigd voor een iets te vage netwerkafspraak? Iemand die je een keer bent tegengekomen op een borrel, belt je een aantal weken later op om eens met je af te spreken. Je moet diep in je herinnering graven om je het gezicht bij die naam voor de geest te halen. Je komt er uiteindelijk achter dat het destijds gretig gegeven kaartje van deze persoon meteen in je eigen ronde archief is beland. Mensen die zo snel kaartjes willen ruilen, willen meestal wat van je. Maar misschien heb je je gewoon vergist en is het mogelijk een aardige vent, waarmee je in de toekomst zou kunnen samenwerken. Maar helaas, zoals altijd had je onderbuik weer eens gelijk. De gevolgen staan hieronder beschreven.

Natuurlijk was ik zo stom om niet goed door te vragen wat voor soort netwerkbijeenkomst het zou zijn, waarvoor de beste man me telefonisch had uitgenodigd. Enige weken later stuur ik mijn auto het ruime parkeerterrein van het iets te protserige bedrijvenverzamelgebouw op. “ Oh, oh ”, hoor ik mezelf denken als ik word ontvangen door mijn contactpersoon. Overal staan kleine groepjes mensen te wachten rond een eigen contactpersoon met allemaal een “waar ben ik nou weer verzeild geraakt” blik in hun ogen. Een Multi-Level Marketing-club, dat kan niet missen. Hoe kan ik zo stom zijn? Omdat ik geen zin heb direct weer terug de file in te rijden, ga ik maar rustig het spelletje meespelen en eens kijken hoe MLM-clubs het tegenwoordig aanpakken om zieltjes te winnen.

Na een intakegesprek door onze gastheer met een groepje andere ‘genodigden' worden we een grote zaal binnengeleid. Een vrolijke dame begint haar vocale warming-up met een positieve kick-off en daarna gaan we los. “ Wie wil er later warmpjes bijzitten? ”, “ Rijk worden is voor iedereen weggelegd ”, “ Uw toekomst kan nu een beslissende wending nemen. ” Ik laat rustig de bijna sektarische presentatie over me heen komen. Tussen de wervende volzinnen door volgt applaus van reeds overtuigde leden van de club, die op strategische plekken in de zaal hebben plaatsgenomen. De presentatie zit geraffineerd in elkaar, dat moet ik toegeven. De cijfers over groeimodellen, passieve

inkomensstrategieën en vroegpensioenscenario's volgen elkaar in hoog tempo op. De conclusie is duidelijk: door mee te doen ga je rijk worden. Door mijn hoofd dansen de woorden “ Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan ís het ook te mooi om waar te zijn ” en “There are no shortcuts to paradise .”

Na de zoveelste applausronde van overtuigde MLM-discipelen begin ik het langzaam zat te worden. Ik sta op en begin wat kritische opmerkingen, vermomd als vragen, te plaatsen. “ Dit lijkt wel erg veel op het Amwaysysteem uit Amerika. Zijn daar niet miljoenen Amerikanen al hun spaargeld mee kwijtgeraakt? En als ik het goed begrijp ga ik er pas na enige jaren geld mee verdienen, als ik al mijn familie en kennissen zo gek heb gekregen om hier ook aan mee te doen? Is het eigenlijk niet een groot piramidespel… ” Geërgerd door mijn vragen wordt ik door onze happy voorganger verzocht de zaal te verlaten, zonder echt antwoord of een inhoudelijke reactie te krijgen. Na een laatste kort betoog van mijn kant weet ik nog een tiental andere mensen in de zaal over te halen om mij richting uitgang te vergezellen. Pogingen van de gastheer om deze groep op andere gedachten te brengen, worden door mij gepareerd. Lachend verlaten we het gebouw, waarna we nog met zijn allen een drankje zijn gaan drinken. Uit hun verhalen blijkt dat ze allemaal onder valse voorwendselen naar deze afspraak waren gelokt. Gelukkig, ik heb tien zieltjes van deze praktijken kunnen redden.

In de weken daarna heb ik nog een paar e-mailtjes gestuurd naar de persoon die mij had uitgenodigd, om hem van de Multi-Level Marketing doctrine af te helpen. Natuurlijk zonder enig resultaat. Bekeerd is bekeerd en het duurt gemiddeld een jaar of twee voordat mensen er achter komen dat het ook voor hun niet werkt. Een jaar later kom ik hem weer tegen op een borrel. “ En hoe gaat het? ” vroeg ik. “ Nou, ik hoop over uiterlijk zes maanden echt geld te gaan verdienen. ” “ Maar dat zei je toch een jaar geleden ook al?

Mijn enige tip na dit verhaal is simpel. Ga niet in op vage uitnodigingen voor een bijeenkomst als je er

een MLM-club achter vermoed. Vermijd ook als het kan de MLM-netwerkers, die menige leuke borrel bederven. MLM werkt alleen voor degenen die het systeem hebben opgezet (1%). De rest (99%) moet gewoon hard werken om de starters rijk te maken, terwijl ze er zelf bekaaid vanaf komen. Je zet bovendien je relatie met vrienden, familie en kennissen op het spel als je hen hierin betrekt. Nee, er zijn echt geen sluipweggetjes richting het financiële paradijs.

Auteur
Harro Willemsen

Eerder verschenen op verkopersonline
Download artikel

Meer info over Multi-Level Marketing
Over Amway
Miljonair worden met MLM
Een skeptische site over MLM
MLM op Wikipedia